‘Afhandel’ vir ‘n aandagafleibare

Ahgehandel. Vir jare al is die woord, afgehandel, vir my die heel mooiste woord in Afrikaans. Ek kry baie keer verbaasde kyke as ek dit sê, maar vir my is daar nie ‘n mooier woord as dit nie.

Ek is ‘n ongediagnoseerde aandagafleibare. Op skool was ek nie die tipiese rondspringkind tydens klas-ure nie, omdat ek ook baie gehoorsaam was. Ek het stilgesit in die klas omdat dit van my verwag was. Tog het ek nie naastenby presteer soos ek moes nie.

Dis eers in my latere jare dat ek besef het, ek is wel aandagafleibaar en dis die wonderlikste ding dat niemand dit geweet het en ‘n etiket om my gehang het nie. Tog is dit lekker om te weet en daardeur myself beter te verstaan.

Aandagafleibaarheid kan moeilik wees vir die persoon wat dit het, maar ook vir dié rondom hulle. As dit egter ‘reg’ hanteer word, kan dit net ‘n plesier wees. Hoé die ‘reg hanteer’ is, weet ek nie! Lees bietjie hierdie artikel wat mense skryf waarvan hulle hou in hulle aandagafleibare kinders. Ek het geleer om vir mense te sê, wanneer hulle gespanne raak oor my gefroetel, om dit net te ignoreer. Ignoreer die bolletjie wol wat op die grond val en die rondspring om almal te bedien. Gaan net normaal aan, want anders raak ek gespanne en DAN raak dit ERG! Ek het al gesien hoe my dogter saggies vir ‘n vriendin sê, ‘moenie worrie nie, my ma froetel maar so, ignoreer dit maar net, dis okay’. Sies tog!

Afgehandel. Weet julle hoe ‘n oorwinning is dit vir ‘n aandagafleibare om iets af te handel? Verstaan julle die inspanning in hulle hele wese?

Die ding is, soos hierdie artikel sê, dat jy eers iets effektiefs kan doen wanneer jy in jou eie hart die waarde en dringendheid daarvan besef. ‘n Nuwe ding wat jou aandag gryp, word gedoen totdat die volgende verskriklike interessante ding verby kom. Op die ou end sit jy met hope nuwe interessante goed wat almal gedoen moet word, so, watter een doen jy en op die ou end sit jy met 20 halwe goed! Die oomblik wat ek in my hart vra: ‘Hoekom doen ek dit? en nie ‘n aanvaarbare antwoord kry nie, is dit verby. Daar moet ‘n goeie rede wees, anders kan ek mos my tyd en aandag iewers anders spandeer!

Daarom verg dit inspanning en konsentrasie om met iets sover te kom dat hy afgehandel is.

So, dames en here, wanneer ek die oomblik daardie nuwe boek in my hande hou, o, genade, dit moet nou gebeur en klaarkry, weet, die oorwinning is groot. Nie oor die boek of die inhoud of die werk daaraan nie, maar oor die ‘afhandel’ daarvan. Om dit reg te kry, moes hierdie aandagafleibare baie leisels op haarself intrek, totaal teen haar geaardheid in. Die uitdaging is: ‘Kan ek dit regkry? Kan ek dit klaarmaak?’ En die dringendheid nou? Daar het al mense betaal daarvoor! Ek Mag hulle nie teleurstel nie!

Afgehandel. Mooi woord, né? ‘n Woord wat inspanning verg om dit reg te kry. ‘n woord wat oorwinning verteenwoordig.

My raad aan ouers met aandagafleibare kinders? O, ek weet julle het hare op julle tande nodig en voel soms om hulle hare te trek, maar geniet hulle uniekheid so tussendeur. Moedig hulle aan met: ‘Ek weet dis nie nou lekker om dit te doen nie en dat jy eintlik iets anders wil doen, maar jy gaan só bly wees as jy klaar is.’ Hulle is eintlik baie spesiaal, het julle geweet? Hulle sal altyd sorg vir ‘n verrassing of twee. Geniet dit!

Groetnis

Toortsie

English Blog Posts

Toortsie se Bantingboerekosboek Facebook page

Toortsie se  Facebook page

Finesse Blogger of the week

Toortsie by Finesse: Die Aus-car wisseltrofee

Toortsie by Pinterest

Plaasakkomodasie by Riversdal, Wes-Kaap

Advertisements

About Toortsie

'n Flitsliggie wat oral inskyn, ook waar dit soms ongemaklik is... A Toortsie is a small flashlight, like a torch.
This entry was posted in Motivering en Bemoediging, Opheffingswerk; Opvoeding, Ouerskap en ouerleiding and tagged . Bookmark the permalink.

45 Responses to ‘Afhandel’ vir ‘n aandagafleibare

 1. Aandagafleibare is n pragtige Afrikaanse woord vir die “gedrag”. Ek is saam met jou bly dat hul nie daarvan geweet het toe jy opgegroei het nie. Daar is baie kinders wat dadelik as hul n teken toon van afleibare gedrag hul dadelik geklassifiseer word as…… wat ook al! Baie tragies.

  Liked by 1 person

 2. travel460 sê:

  Kan jy glo, nou verstaan ek my man beter! Jou beskrywing van hoe jy is,(die aandagafleibare), is presies soos Bertus is. Ek skud my kop gewoonlik in ongeloof vir hom, maar nou sal ek meer begrip toon. Gaan hom hierdie gee om te lees.

  Liked by 1 person

 3. Kameel sê:

  Eerstens wil ek sê geluk Toorts dat jy deurgedruk…. en die boek afgehandel het. Twee van my kleinseuns is aandagafleibaar en op medikasie. In vandag se skole word die ouers vinnig ingelig dat daar fout.is met hulle kind. Sal die artikel lees en sien of ek dit vir my dogters moet gee om te lees. Albei is redelik moedeloos met hulle seuns

  Like

 4. Mmm, ek was ook so. Let wel – was. Deesdae kan jy binne twee sekondes my aandag aflei van wat ek MOET doen en my inpraat in dit wat ek WIL woon.

  Like

 5. Afhandel is vir my ook maar moeilik vir dieselfde redes as vir jou. Ek daarmeee saam gaan uitstel

  Liked by 1 person

 6. Pragtige woord en geluk dat jy jou boek kon afhandel.Dis meer as wat party van ons wat nie aandagafleibaar is nie, kan sê!

  Like

 7. Ek is nogal ook so ek skryf baiekeer in die kerk juis daaroor amper die hele preek veral as daar iets is wat my aandag aftrek, dan skryf ek eerder anders neem ek net mooi niks in nie.

  Like

  • Toortsie sê:

   Hoe het hierdie kommentaar van jou dan in die spamboksie beland? Ek haal dit dadelik uit. Daar is ‘n hele paar van jou in die spam. Ek verstaan dit nie.
   Neerskryf help beslis. Ek skryf ook my gebed neer, anders is my aandag weg binne 2 sekondes.

   Liked by 1 person

 8. Ek sien elke dan en wan my kommentaar wys nerens – dan dink ek dat “dit” seker maar verkies om nie gesien te word nie, nie net by jou nie hoor – as ek by ander kommentaar lewer wys dit ook baiekeer nie. 😊

  Liked by 1 person

 9. Ek het hierdie post van jou nou eers gelees gekry maar dit vreeslik baie waardeer! Ek het ‘n aandag afleibare man en seuntjie, so die hare op my tande is wild en baie! Maar ek is vir altwee vreeslik baie lief en daar is beslis tussen deur die gesukkel om hulle gefokus te hou baie spesiale en unieke oomblikke.

  Trots op jou en jou tweede boek. Baie geluk!

  Like

Gesels saam, asseblief!

Verskaf jou besonderhede hieronder of klik op 'n logo om in te teken:

WordPress.com Logo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by WordPress.com. Log Out / Verander )

Twitter picture

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Twitter. Log Out / Verander )

Facebook photo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Facebook. Log Out / Verander )

Google+ photo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Google+. Log Out / Verander )

Connecting to %s