Kameel – taal is ‘n tameletjie

Lê-jou-eier: As Afrikaans sou uitsterf

Met my eerste skrywe het ek gesê ek sal dan maar verengels aangesien ek sterk oppad is daarheen. Trommeltjie meen as ‘n mens oorsee was, en jy hoor met jou terugkeer weer Afrikaans is dit asof jy ‘n stukkie van die hemel proe. So ek gaan saam met trommeltjie oorsee sodat ek ook ‘n stukkie van die hemel kan proe. Sy weet dit nog net nie. Tot dan volstaan ek by my eerste skrywe…. maar taal lyk my is maar ‘n tameletjie.

Volgens dié artikel in die Herald van jare gelede, mag ek my met Engels in ‘n muur vasloop.

20171021_164819

Ek haal dele aan: “English is not an easy language. Many people who learn it at their mothers’ knees can’t master it.
How anyone who learns it as a second language ever gets to grips with it is beyond me.
I have endeavoured to lift the veil on the mysteries of grammar, but apparently to little avail.
So it is with a sense of relief that I can reveal spelling is soon to become easier. Dave Savides, editor of the Herald’s sister newspaper , the Zululand Observer, spilled the beans last week.
Apparently the European Commission agreed that English will be the official language of the European Union. Her Majesty’s Government has conceded that English spelling has some room for improvement, and has accepted a five- year-phase-in of new rules that will reclassify it to EuroEnglish.
In year one the soft ‘c’ will be replaced by ‘s’. Sertainly, this will make the sivil servants jump with joy. The hard ‘c’ will be replaced by ‘k’. This should klear up konfusion and keyboards kan now have one letter less.
There will be growing publik enthusiasm in the sekond year, when the troublesome ‘ph’ is replaced by ‘f’. This will reduce ‘fotograf’ by 20 percent.
In the third year, publik akseptanse of the new spelling kan be expekted to reach stage where more complikated changes are possible.
Goverments will enkourage the removal of double letters, which have always ben a deterent to akurate speling. Also, al wil agre that the horible mes of the silent ‘c’s in the language is disgrasful and should be eliminated.
By year four, peopl wil be reseptiv to lingaristik korektions such as replasing ‘th’ with ‘z’ and ‘w’ with ‘v’ (saving more keyboard spas).
During ze fifz year, ze unesesary ‘o’ kan be dropd from vords kontaining ‘ou’ and similar changes vud of kors be aplid to ozer kombinations of leters.
After zis fifz year, ve vil hav a reli sensibil riten styl. Zer vil be no mor trubls or difikultis and evrivun vil find it ezi to understand ech ozer.
Ve vil al spik lik Germans.”

Soos dit vir my lyk gaan ek op die einde Duits praat. Jammer my skool Duits het heeltemal verroes…. of nee wag, ek kan darem nog “Ich liebe dich” sê. En in enige taal is dit die mooiste woorde om te hoor.

Om die inskrywings van verskillende bloggers in Lê-Jou-Eier te geniet of om self ‘n eier te kom lê wat ons kan uitbroei en grootmaak, klik op die volgende InLinkz skakel:

Vir die reëls van hierdie eier-boerdery, om raad te kry oor hoe om deel te neem en om elke week se aankondiging van die nuwe onderwerp te sien, besoek die volgende skakel by Dis Ekke. Onder hierdie kategorie, kyk na die blogposte Lê-Jou-Eier: Reëls (2017-08-22) en Lê-Jou-Eier: Hoe neem ek deel? (2017-08-22). 

 

 

23 thoughts on “Kameel – taal is ‘n tameletjie

  1. Moenie so sê nie perdebytjie…. ek kannie nog ‘n taal by my klaar deurmekaarmengsel voeg nie. Dan weer, my oudste seun se pa was Grieks…. dit laat my wonder? Nee…. drie tale is genoeg 😊

   Liked by 1 person

  1. Ag wat ek was lus vir ‘n bietjie humor op dié Maandag. Wou al lankal daardie koerantuitknipsel oortik…. hy vergeel so dat hy onleesbaar gaan raak. Bly kyk vir ander se inskrywings maar dié week se onderwerp blyk ‘n tameletjie te wees. 😊

   Liked by 1 person

 1. Dit het ek nou baie geniet. Die spelling moes lankal ingevoer gewees het. My skool Engels was so sleg dat ek eintlik skaam kry om dit te noem. Die rooi kring was altyd om die liewe Engels. Dis ook maar omdat mens nooit die taal gebruik het nie. Gelukig het ek Mr Bennett as dosent gehad my laaste jaar op kollege(dis die ou wat skoolhandboeke van doerdie tyd geskryf het) As jy dit wat in die boek staan uit jou kop geleer het en presies so weergegee het, het jy sommer n onderskeiding in Eng gekry. Die aand voor die Eng eksamen het ek niks geslaap nie. Alles in my kop geprop en heerlik vir hom alles terug gegee. Met vlieënde vaaldels geslaag. Nou dink ek ook aan hoe mens sekere onderwysers lekker ore kan aansit.

  Liked by 1 person

  1. Jou slim kind…. ek het nie daardie triek geken nie. My Engels was so swak dat ek – al getroud met my eerste man – ewe skielik in Engels vir ‘n kliënt moes sê hy kan sy pakkie kom afhaal. Nie ‘n cookin clue gehad hoe om dit te sê nie… toe plak ek maar die foon in sy oor neer. As jy daardie dag vir my gesê het dat my lewe so te sê Engels gaan word sou ek vir jou gesê het jy lieg nou onbeskaamd. Ook maar goed ‘n mens kannie die toekoms insien nie!!!

   Like

 2. Kameel, jy het nou my dag gemaak. Ek het die “nuwe” Engels vreeslik geniet en tot my verbasing het ek dit enduit verstaan, selfs met die krom spelling. Dit wys jou net hoe aanpasbaar ‘n mens se brein is, so dalk steek daar iets in die vereenvoudiging van taal.

  Liked by 1 person

  1. Jy het so mooi oor jou liefde vir Afrikaans geskryf trommeltjie dat ek nou jou “Afrikaans proe soos ‘n stukkie hèmel” beter verstaan. Miskien moet ek ook eers ondervind, en dan praat.
   Kan .’n mens nie by jou blog kommentaar lewer nie.

   Like

Gesels saam, asseblief!

Verskaf jou besonderhede hieronder of klik op 'n logo om in te teken:

WordPress.com Logo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by WordPress.com. Log Out /  Verander )

Google photo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Google. Log Out /  Verander )

Twitter picture

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Twitter. Log Out /  Verander )

Facebook photo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Facebook. Log Out /  Verander )

Connecting to %s