‘n mens met ‘n rug

Ek het al meermale geskryf hoe ek my stappery geniet, en wat dit vir my beteken. Dr Francois Retief het die baie meer nagevorsde voordele van oefening beskryf. Wat ek baie interessant gevind het, is dat balans bevorder, natuurlik dat dit spierkrag verbeter en die risiko van osteoporose verminder. Natuurlik help oefening ook vir gewigsbeheer, en dis iets wat ek lankal toepas om my liggaam te help om die insulien op te neem.

Vandag skryf ek egter nie oor stap nie, maar oor my rug-oefeninge. Jy is óf ‘n mens met ‘n rug of een sonder ‘n rug. 😉 Ons lang mense het rûe… ons weet van vroeg af van ons rug. Ek was nog op hoërskool, toe het my rug al gereeld met my gesels… Plaas dat ek toé al die eenvoudige oefeninge wat hulle vir my voorgeskryf het, gedoen het!! Maar dis mos die probleem met baie van daardie oefeninge: Dis té eenvoudig! Ek weet van mense wat bril dra omdat hulle nie vroegtydig die oogoefeninge wat vir hulle voorgeskryf is, gedoen het nie, ook omdat dit te simpel oefeninge is. Wié doen nou sulke oefeninge?

Ná ‘n rugoperasie het ek maar verplig geword om die oefeninge te doen, want selfs ná so ‘n operasie het ‘n ou met ‘n rug steeds ‘n rug. 😦 Eenvoudige oefeninge wat slegs ‘n halfuur neem om te doen. Eenvoudige oefeninge wat WONDERE verrig. Eenvoudige oefeninge, wat as jy regtig styf is en die een anti-inflimmatoriese middel na die ander wil neem, jou met ‘n wip in jou stap laat opstaan as jy klaar is…

Aanvanklik het ek elke dag die oefeninge gedoen, maar soos my rug versterk het, het dit minder geraak. Maar elke keer as ek klaar is, vra ek myself dieselfde vraag: “Nou HOEKOM wag ek so lank voor ek dit doen?” Hierdie oefeninge maak dat ek GEEN pynpille of anti-inflimmatoriese medikasie hoef te neem nie.

Een groot verandering vandat ek die oefeninge doen, is dat ek amper nie meer val nie, en dit was voorheen ‘n algemene gebeurtenis. Ek glo dat die oefeninge my postuur verbeter, al die ondersteunende spiere versterk, my balans verbeter.  Dit alles, selfs met twee aartappels in my bed!! 😉

Dag 34 van lekkerte – dat daar natuurlike maniere is om baie kwale te genees, as ons net bereid is om dit te doen! 🙂

Toorts

Advertisements

17 thoughts on “‘n mens met ‘n rug

 1. Vertel Saterdag vir Ken se tannie dat my lengte gemaak het dat ek van jongs af ‘n stoel soek om op te sit, my rug kan ‘n gestanery nie hanteer nie. Hoekom is dit so moeilik om heel eenvoudige goed te doen wat ‘n mens se gesondheid kan aanhelp? Ek dreig gedurig om met my gewiggies te oefen sodat ek my spiere bietjie kan bou…. maar ai 😦 Miskien moet jy daardie rugoefeninge vir ons plaas.

  Like

  1. Jong, Kameel, ek is bang om dit sommer net uit te deel. Dis oefening wat ‘n fisioterapeut voorskryf vir spesifieke probleme. Dalk moet jy jou fisio gaan sien? Dis regtig eenvoudige strekke.

   Like

 2. Soos Sally sê dis baie moeilik om te doen wat goed en reg is. Ek geniet dit natuurlik baie :mrgreen: om te stap. Het deesdae ‘n probleem om iemand te kry om saam te gaan stap. Ek is ook ‘n mens met ‘n rug. Ek vind dat die 20 minute van Kathy Smith se Core Flex Yoga net die ding is om my rugspiere weer in lyn te kry. Dis ook glad nie moeilik nie. Mens hoor “yoga” en sien al hoe jou liggaam in ‘n koek vassit.

  Like

 3. Ek kan ook getuig van oefening om jou rug soepel te hou. Ook by fisio gekry. Ek is self ook deur die pyn van n rugoperasie en daar is tye wat mens net n bietjie meer moet insit om net weer los te kom. Ek stap ook baie wat ook baie goed is. Vind natuurlik dat skoene ook baie belangrik vir n rug se pyne is. Ek is nie regtig oormatig langer nie maar n rugbesering wat nie behandel is nie is die oorsaak van ellende op my oudag!

  Like

Gesels saam, asseblief!

Verskaf jou besonderhede hieronder of klik op 'n logo om in te teken:

WordPress.com Logo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by WordPress.com. Log Out /  Verander )

Google photo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Google. Log Out /  Verander )

Twitter picture

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Twitter. Log Out /  Verander )

Facebook photo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Facebook. Log Out /  Verander )

Connecting to %s