Chris van Comono Eiland

Die wêreld verander teen ‘n vinnige spoed, ons kleinkinders word met ‘n selfoon en tablet in die hande groot. Hulle draai ‘n kraan oop, kry lopende water, sit ‘n skakelaar aan en daar is elektrisiteit. Sit ‘n TV aan en kyk ‘n storie. En dink selfs oumas is, soos Steve Hofmeyr oor spoke sing, so bietjie dom as ons nie so vinnig met die tegnologie is nie. Maar, daar is baie wat hulle nie weet nie, want ons oumas was ook kinders. En ons kan stories vertel … ‘n Bundel kinderstories uit die pen van die Goue Vroue. Kliek op hierdie skakel om die ander stories te lees.https://fresh.inlinkz.com/p/d9a4e9bae6aa4e179beee4acc3690247


……………………………………………………

Chris is ook een van die baie seuntjies wat op Comono Eiland, of Seuntjie-eiland woon, waar daar net seuntjies is. Waar hulle net heeldag speel en seuntjiedinge doen. Waar hulle oefen om s e e r o w e r s te word. Maar Chris is ietwat anders as die ander seuntjies. Hy het einlik ‘n klein probleempie waaraan hy niks kan doen nie, maar dit strem hom baie.

Jy sien, Chris is linkshandig! En op Seuntjie-eiland werk dit nie as jy linkshandig is nie. Kyk nou na swaardveg. Swaarde word gemaak vir regshandiges, want álle seuntjies is regshandig! Waar in die wêreld het jy nou al van ‘n linkshandige seuntjie gehoor? Wil hulle krieket speel, moet Chris verkeerdom staan. Dit gooi almal deurmekaar, want hulle word geleer om te boul vir iemand wat regshandig is. Probeer hy kitaar speel soos Anton, werk dit nie. Die kitaar is gemaak vir iemand wat regshandig is. Dit beteken dat hy met sy sterk hand die akkoorde moet druk, terwyl hy met sy swak hand die ritme moet doen en sy swak hand is stadiger as sy sterk, linkerhand. Hy kry net die die ritme reg nie. Probeer hy met ‘n sker knip, maak die sker hom seer, want die sker het ‘n skuins plek waardeur hy sy duim moet sit, dit wil net nie werk nie. ‘n Sker se lemme lê ook verkeerdom. Gelukkig skryf seuntjies mos nie eintlik nie, maar die skrywery wil ook nie werk nie. Want sien, sodra hy geskryf het, vee hy met die res van sy linkerhand oor die nat ink en is dit ‘n gemors. Dit is net áltyd ‘n gemors!

Die ding is, HY IS VERKEERDOM GEMAAK! En wíé wil nou regtig verkeerdom gemaak wees? Geen mens wil mos verkeerdom gemaak wees nie! Veral nie ‘n seuntjiemens nie!

Chris weet nie meer wát om te doen nie. Hy het al probeer om met sy regterhand swaard te veg, maar dit is selfs ‘n groter gemors as wanneer hy met sy linkerhand veg. Die swaard val sommer uit sy hand uit. Dis of hy geen koördinasie het as hy met sy linkerhand swaardveg nie. Hy het ook probeer om met sy regterhand te skryf sodat hy nie deur die ink vee nie, maar dit wil ook glad nie werk nie. Dan skryf hy so lelik, niemand kan lees wat hy skryf nie. Dalk moet hy sommer glad nie skryf nie. Met ‘n sker knip hy sommer glad nie.

Maar Chris is nie dom nie. Eintlik is hy glad nie onhandig nie! Want iemand wat linkshandig is, leer baie vinnig om by ‘n regshandige wêreld aan te pas. Hy het gou geleer dat dit vir hom beter is om die vurk in sy regterhand te hou as hy eet, want wat maak dit regtig saak dat hy dit nie in sy linkerhand hou nie? En hy verkies om die mes eerder in sy linkerhand te hou, dan kan hy die taai vleis makliker sny, want daardie hand is sterker. En hy het ook geleer dat hy maar die swaard in sy linkerhand kan hou, dat dit hom eintlik ‘n voorsprong gee, want sy opponente verwag nie ‘n linkshandige teenstander nie en dan verwar dit hulle.

Daar is natuurlik baie ander dinge wat hy goed kan doen en waar dit glad nie saakmaak of hy links of regs is nie. Dinge soos swem, alekreukels uithaal, seekat vang, hardloop, rugby speel. Ag, daar is nog baie ander dinge!

En Chris het geleer om sy verkeerdomheid, sy andersheid, nie as ‘n bedreiging te sien nie. Nie as ‘n nadeel te beskou nie. Hy het geleer om sy andersheid te omhels, om aan te pas in ‘n regsomwêreld, om sy sterkpunte te ontdek en ‘n mens in eie reg te wees.

Toortsie

Liewe maatjie, hierdie was die laaste van my stories van seuntjies wat op Seuntjie-Eiland woon. Baie keer voel ‘n ou seuntjie dalk nie so slim of sterk of mooi of vinnig of oulik of wat ookal soos ‘n ander seuntjie nie. Dalk voel ‘n seuntjie hy is dom. Of lomp. Of stadig.

Maar weet jy wat? God het elkeen van ons spesiaal gemaak met goeie eienskappe. God het ook vir jou spesiaal gemaak. Elkeen van ons het ietsie goeds in ons en die groot geheim is dat ons daardie ietsie goeds in onsself moet vind en dit nog beter maak. Ook jy is spesiaal. Ook jy het ietsie goeds in jou. En God is lief vir jou. Baie lief.

2 thoughts on “Chris van Comono Eiland

Gesels saam, asseblief!

Verskaf jou besonderhede hieronder of klik op 'n logo om in te teken:

WordPress.com Logo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by WordPress.com. Log Out /  Verander )

Twitter picture

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Twitter. Log Out /  Verander )

Facebook photo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Facebook. Log Out /  Verander )

Connecting to %s