Kareltjie van Comono Eiland

Die wêreld verander teen ‘n vinnige spoed, ons kleinkinders word met ‘n selfoon en tablet in die hande groot. Hulle draai ‘n kraan oop, kry lopende water, sit ‘n skakelaar aan en daar is elektrisiteit. Sit ‘n TV aan en kyk ‘n storie. En dink selfs oumas is, soos Steve Hofmeyr oor spoke sing, so bietjie dom as ons nie so vinnig met die tegnologie is nie. Maar, daar is baie wat hulle nie weet nie, want ons oumas was ook kinders. En ons kan stories vertel … ‘n Bundel kinderstories uit die pen van die Goue Vroue. Kliek op hierdie skakel om die ander stories te lees.https://fresh.inlinkz.com/p/d9a4e9bae6aa4e179beee4acc3690247

……………………………………………………

Kareltjie is ‘n seuntjie wat woon op Comono Eiland, of sommer Seuntjie-eiland, soos ons dit noem. Dit is ‘n eiland waar daar net seuntjies is en geen dogtertjies nie. Dogtertjies hoort nie daar nie. Dogtertjies is jegggg. Dogtertjies is te pieperig en dra stories en hou nie daarvan as seuntjies rof speel met hulle nie. Op Seuntjie-Eiland is daar nie reëls nie. Almal speel rof en lekker saam. Soms gaan dit tè rof en kry hulle seer, maar seuntjies kry mos nie eintlik regtig seer nie.

Kareltjie is ‘n klein bietjie anders as die ander seuntjies. Dit voel soms vir hom of hy nie so heeltemal inpas nie. Kareltjie het rooi, krullerige haartjies wat woes staan. En Kareltjie dra ‘n bril.

Die probleem is dat Kareltjie nie regtig ‘n bal kan raakvang nie. En seuntjies kan almal bal vang. En skop. En gooi. En seuntjies kan dit sommer goed ook doen.

Maar as Kareltjie die bal gooi, gaan dit baie keer in verkeerde rigting. Of die bal trek nie ver genoeg nie. Of hoog genoeg nie. En as hulle krieket speel, kry hy nie die ander uitgevang nie. Of raak geboul nie. By rounders is dit dieselfde probleem. Hy kry nie ander uitgevang nie. Rugby dieselfde. Dit help nie eers hy probeer skop na die pale toe nie, dit werk nie en die outjies wil hom sommer glad nie in die lynstaan hê nie.

Eintlik wil hulle hom ook nie in hulle krieketspan hê nie. Of in hulle Volly Ball span nie. Of rugbyspan nie. Of enige span waar daar met ‘n bal gespeel word nie. Elke keer wanneer hulle spanne bymekaarmaak om teen mekaar te speel, bly hy hoopvol sit, maar hulle kies nie vir hom nie. En hulle fluister lelike goed vir mekaar. Hulle sê sommer reguit dat hulle nie vir Kareltjie moet kies nie. Dit maak Kareltjie baie hartseer. En eensaam. Want hy wil graag deel wees.

Maarrr Kareltjie is slim! En Kareltjie kan planne maak. Op die hele eiland kan Kareltjie die mooiste en beste en sterkste vlotte bou. Wanneer hulle vlotte bou, wil álmal in Kareltjie se span wees. Want sy vlot vaar altyd die heel beste. Sy vlot val nie uit mekaar nie. Dit vaar die vinnigste ook. As hulle saam met hom op sy vlot is, sal hulle sommer heeldag op die rivier rondhang. Dán is ou Kareltjie se hartjie sommer bly. En voel hy geliefd. En weet hy hy is eintlik nie so sleg nie. Dat hy sy eie goeie kwaliteite het.

Toortsie

11 thoughts on “Kareltjie van Comono Eiland

  1. My hart gaan uit na al die Kareltjies van die in die lewe. Daar is altyd n plekkie in my hart vir hulle. Klomp seuntjies kan ook maar wreed wees met mekaar. Baie bly Kareltjie doen goed met sy hande. Sal daardie lomp lawaai bekke bietjie stil maak.

    Like

Gesels saam, asseblief!

Verskaf jou besonderhede hieronder of klik op 'n logo om in te teken:

WordPress.com Logo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by WordPress.com. Log Out /  Verander )

Twitter picture

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Twitter. Log Out /  Verander )

Facebook photo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Facebook. Log Out /  Verander )

Connecting to %s