Johan se Caminoraad

Vir my eie inligting.

Johan en vier vriendinne het onlangs die Portugese Camino gestap vanaf Porto tot Santiago. Hulle het ongeveer 15 tot 20 km per dag gestap. Ongeveer drie weke gestap.

Omdat hulle, volgens hom, korter as die ander mense per dag gestap het, was hulle elke keer van die eerstes wat by die herberge aangekom het en het hulle nooit probleme ondervind om slaapplek te kry nie.

As jy gebruik maak van die diens, hulle laai die sakke op ‘n sentrale punt af. Koste 5-7€ per dag. Jy moet aanmeld as jy wil hê hul moet jou sakke aanry.

Dis nie nidig km deur ‘n agentskap te werk nie, dit maak dit onnodig duur.

Die slaapplek in die herberge was minder as R100 per persoon per nag. Die meeste nagte kon hulle ‘n sesbedkamer kry. Soms was daar stapelbeddens, soms net gewone beddens. Die matrasse is goed, nie dunnetjies nie. Hy voel jy moet die herbergding doen ipv hotelle om die Camino regtig te ervaar.

‘n Goggatjie wat maar ‘n probleem op die Camino kan wees, het een van die dames getref. Alhoewel daar by die meeste van die herberge ‘n plastiekoortreksel oor die beddens is, is dit tog ‘n goeie idee om ‘n onderlaken saam te neem en jou eie slaapsak. Daar was van die plekke waar beddegoed voorsien is, en dit was skoon.

Hul het soggens ‘n ontbyt gemaak en dan later in die oggend iewers gaan sit en eet. Saans het hulle gaan uiteet of vir hulle kos gemaak.

Die versorging van jou voete is belangriker as jou fiksheid. Party mense smeer spiritus aan om hulle voete te beskerm. Hy het ‘n sykousie aangehad, plus twee paar sokkies. (Maréth het net een paar katoensokkies op ‘n slag gedra en dit dan gereeld omgeruil.) Skoene en sokkies word elke twee uur uitgetrek sodat jou voete rus. Dan word droë sokkies aangetrek. Die nat sokkies word aan jou rugsak vasgemaak met ‘n wasgoedpennetjie sodat dit droog kan word vir die volgende omruilslag.

Hy het 5 T-hemde saamgeneem. Van die ander in die groep het elke dag dieselfde klere gedra, dalk wel een paar verskonings gehad. Jy spoel daagliks jou klere uit as jy by die blyplek kom. Hy het ‘n koekie Sunlight seep ingepak om daagliks klere te was.

Hy het ‘n oulike App op sy doon afgelaai. Camino Portugese wat baie oulike inligting gee oor due riete, slaapplek, besienswaardighede en eetplekke.

Hy het dit geweldig baie geniet.

Toortsie

28 thoughts on “Johan se Caminoraad

 1. Dit klink so lekker, het nog nooit ‘n Camino gestap nie maar goed soos die Otter, Fanie Botha, ens. Mens stap die Camino glo on jouself te vind. Caralyn en haar Ma het een in Nevada of Mexico gestap. My lewe is my camino maar my stap bly my stap.

  Liked by 2 people

  1. Daar is baie redes hoekom mense die Camino stap. Een mag dalk wees om jouself te vind. Ek stel net nog altyd daarin belang om ‘n paar redes. Bv dat jy so ver kan stap soos jy wil, langer as jy wil. Dat dit relatief veilig is. Hulle is ingerig vir die pelgrims. Ens.

   Like

   1. My eerste stap, in St6 was Kleinmond tot Agulhas maar ons het nie verder as die eertydse De Kelders Hotel gekom nie. Winterstorm. Dit was 1975.

    Fanie Botha loop van God’s Window tot by die saagmeule by Bourke’s Luck en die Kolkgate aka Potholes in die Blyderivierpoort, die wêreld se diepste cañon. Dis lieflik daar.

    Deesdae halfkruppel met die trein tot in Simonstad, dan te voet pikkewyne toe of met MyCiti tot in Bakoven, Llandudno-kant en dan te voet Seepunt toe, tot by Queen’s Beach. Nou die aan sononder afgeneem langs pad tussen Clifton & Bantrybaai, maar ons oornagstappery is ongelukkig iets van die verlede.

    Wou nog altyd Struisbaai – Infanta gestap het……

    Wou nog Witsand – Puntjie gestap het

    Wou nog…….

    Liked by 1 person

   1. Gamkaskloof! My neefs het 7/11des besit en aan CapeNature geskenk. Vriend Pierre se Ma en Tannie kom vandaar, die Cordiers. Vriend Bennie se broer is natuurbewaarder daar. Vriend Piet se pa was dokter en hy het in- en uitgevlieg met pasiënte.

    Like

     1. Jy klink soos ek. Mense het mos klokkies wat lui, oor name, plekke en mense. Soos Oom Hannes Vark wat jaarliks die kroeg of hotel of iets te perd binnegery het. Of een van die Muise van Rawsonville wat te perd deur die bioskoop was. Of Hanna Ketot van Willowmore. Legendes, mistieke figure of gewoon histories. Soos Oom Moksie Dunn by Malgas. Kleintyd het hy my toegelaat om die pont te trek. Onlangs eers verneem hy was ‘n kranige kunstenaar met die skilderkwas.

      Liked by 1 person

 2. Nou het ek sommer lekker aan jou en Pete se pratery gelees. Ek was nooit n groot stapper nie. Net werk toe en terug. Die idee van 5 t-hemde klink nogal goed . Ek hou van elke dag n skoon t-hemp asook kouse. Die voete is tog maar wat die werk moet doen en hul moet goed opgepas word.

  Liked by 2 people

          1. Ek staan by 49555. Ek wil regtig vandag die 50k doen. Wou afsluit, maar die woorde kom en kom en kom.
           Hier is ‘n lang stuk wat ek, wanneer alles klaar is, sal uitvee, maar ek hou dit nou vir eers tot die maand om is.

           Like

Gesels saam, asseblief!

Verskaf jou besonderhede hieronder of klik op 'n logo om in te teken:

WordPress.com Logo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by WordPress.com. Log Out /  Verander )

Facebook photo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Facebook. Log Out /  Verander )

Connecting to %s