Verslawing is ‘n verskriklike ding

Verslawing is ‘n verskriklike ding. Dit maak nie saak wát die verslawing is nie, dit steel by jou.

Nie alle verslawings is ooglopend sleg nie. Ongelukkig is hy geslepe en is sy doel om beheer oor jou te neem. Jy raak sy onderdaan en almal moet toegee aan sy vereistes.

Soms kan verslawing ‘n persoon se hele persoonlikheid verander dat dit onmoontlik raak om met die persoon saam te leef. Die persoon raak dalk ‘n boelie wat almal om hom stukkend slaan sodra die substans oorneem. Maar dis genadiglik nie altyd die geval nie.

Soms is die verslawing regtig ‘onskuldig’, soos byvoorbeeld koffieverslawing. Wat kan nou daarmee verkeerd wees? Solank dit net by ‘n koffieverslawing bly.

Of rook. Wat is nou daarmee verkeerd? Ja, dis nie altyd lekker vir die nie-rokers in die omgewing nie, maar rook kalmeer die persoon, so hoekom kla daaroor? Behalwe natuurlik dat jou hele liggaam vergiftig word en jy longkanker kan kry. Keelkanker.

Dwelms. Ja. So maklik kom die verslawing, selfs van een keer se gebruik.

Kalmeerpille. Pynpille. Voorskrifmedisyne. Energiedrankies.

Kosverslawing. Ek ken hom. Ooglopend onskuldig, maar stilletjies neem hy jou lewe oor, neem hy jou gesinsgeluk oor. Steel hy van jou en almal om jou. Raak dit vir jou en almal om jou ‘n ongemaklikheid. Beïnvloed dit hou hele gesin se bestaan, vakansies, manier van leef, dit wat ons mag sê en nie mag nie. Steel dit jou gesondheid.

Drankverslawing. Alles draai om nog ‘n glasie, nóg ‘n bottel. Ja, nie almal raak bakleierig nie, sommige bly die dierbare teddiebeer wat hy is, maar die drank steel en steel en steel. Dit maak die organe siek. Dit steel die persoon se werk, sy konsentrasievermoë, sy vaardighede, sy denkvermoë.

Elektronika.

Skuld. Ja, mens kan verslaaf raak aan skuld en nooit genoeg kry nie.

Die probleem is dit: Niemand van ons weet voor die tyd hoe ons liggaam op ‘n sekere substans gaan reageer nie. Byvoorbeeld drank: Die een persoon kan elke dag sy glasie drink en kom niks daarvan oor nie, die ander persoon het slegs een glasie nodig om aan te hou en aan aan te hou en nie op te hou voor ‘n sekere vlak van alkohol in sy liggaam is nie. En die behoefte raak mettertyd meer en meer en meer. Verslawing is ‘n progressiewe siekte wat erger raak, selfs al gebruik jy nie die substans nie.

Verder lei die een verslawing tot die ander. Die skynbaar onskuldige verslaafdheid lei tot die volgende een wat nie so onskuldig is nie. Dit breek ons liggame en ons selfbeheersing, ons selfvertroue, af, en kort voor lank het ons die volgende substans nodig om ons te help staande bly.

Verskriklik belangrik: Verslawing tref nie net slegte mense nie. Elkeen van ons is moontlike teikens van die verslawingsduiwel. Goeie mense, dierbare mense, Chrisenmense, raak verslaafdes.

Dit breek my hart. Mag ons sterk staan teen die kloue van die verslawingsduiwel. Mag ons die moed aan die dag lê en werk maak van ‘n verslawing wat ons dalk het om dit te oorkom. Mag ons die krag hê om ‘n verslaafde in ons gesin goed te hanteer.

Toortsie

Toortsie by Finesse: Trots op my dorp

Toortsie se Facebook Page

Toortsie se Bantingresepteboeke Facebook page

TPM Transformasie Gebedsbediening Bredasdorp en Riversdal Facebook Page

Toortsie’s English Blog Posts

Kruinsig Plaasakkommodasie, Riversdal

Toortsie by Finesse voelgoed tydskrif

Radio Tygerberg resensie

24 thoughts on “Verslawing is ‘n verskriklike ding

   1. So, jy tik die kommentaar.
    Dan kyk jy onder die kommentaarblokkie staan: Kameel: Jy lewer kommentaar met jou rekening by WP.com. (Log out/Verander)
    Kliek op verander.
    Dan vra hulle jou naam: Tik daar kameel in.
    Dan by URL: Dis die webadres https://kameel
    Epos: Bly dieselfde

    Like

  1. Daar waar Toortsie.wordpress gestaan het… het ek daai kameelstorie ingesit. Soos jy kan sien staan kameel nou alleen daar maar is aan niks gelink nie. Ag nee Toorts…. kan jy dit nie vir my doen nie? Ek is hopeloos rigtingbeduiweld.

   Liked by 1 person

 1. Baie waar Toortsie. As ‘n eks verslaafde kan ek net beaam, dit verg wilskrag. En baie daarvan. Soos Paulus sê, die wat vleeslik is bedink vleeslike dinge. Verslawing het ‘n houvas op ‘n mens totdat jou lewe aan God oorgegee is.

  Liked by 1 person

Gesels saam, asseblief!

Verskaf jou besonderhede hieronder of klik op 'n logo om in te teken:

WordPress.com Logo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by WordPress.com. Log Out /  Verander )

Twitter picture

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Twitter. Log Out /  Verander )

Facebook photo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Facebook. Log Out /  Verander )

Connecting to %s