Ussia

Blog van A-Z

Ussia, koning van Juda se oë dwaal met welbehae oor sy wingerde. Op die ingewing van die oomblik buk hy, tel ‘n handvol grond op en laat dit stadig deur sy vingers gly. Hy glimlag; hy is lief vir die grond, en is trots op sy lande, wingerde en kleinvee. “Pluk vir my daardie tros druiwe,” sê hy, en wys na ‘n spesifieke tros druiwe aan die prieël. Daar word onmiddelik aan sy versoek voldoen. Die tros druiwe word in sy hande gelê; hy byt deur die eerste korrel en die soet smaak trek behaaglik deur hom. Saam met die soet smaak kom daar ook ‘n gevoel van genoegdoening. “Ek het voorwaar goed vir myself gedoen,” dink hy trots. Hy was maar net sestien toe hy koning geword het. Hy is dankbaar vir Sagaria wat insig in die openbarings van God gehad het, en hom in sy beginjare in die wil van God gelei het. Sy veldtogte teen die Filistyne, Arabiere, en Meüniete was almal suksesvol, en sy naam het so in mag toegeneem dat hy tot in Egipte bekend geword het. ‘n Bediende bring ‘n nat lap, en vee Urria se taai hande daarmee af. Urria draai na die amptenare wat saam met hom gekom het om sy landerye en wingerde te inspekteer. “Julle kan net hier vir my wag,” sê hy en met sy hande agter sy rug gevou stap hy weg. Sy gedagtes bly draai om dit wat hy deur die jare bereik het, sy groot leërmag met kragtige vegters wie hy met helms, harnasse, pyle, boë, en klippe vir hulle slingervelle toegerus het. Die stede en forte wat hy laat bou het. “Tot die Ammoniete dra vir my geskenke aan,” prewel hy. Die saadjie van hoogmoed wat al vir jare in Urria se binneste lê en ontkiem, breek deur, “Ek is voorwaar ‘n magtige man!!” sê hy hardop, “kyk wat het ek alles vermag.”  Terug by die paleis kan hy nie tot rus kom nie. Die besef van sy eie magtigheid het iets in hom wakker gemaak. Hy is koning, en ‘n goeie een daarby; hy het nog nooit soos sy voorvaders offerhande en wierookoffers aan ander gode gebring nie. Nee, hy dien nog al die jare die lewende God van Israel, waarom kan hy nie ook aan God wierookoffers brand nie? Die volgende oggend gaan hy tempel toe, en stap vasberade en met groot waardigheid verby die priesters wat besig is om diens te doen. Hulle kyk verbaas hoe hy die Heiligdom waar net priesters mag ingaan, betreë. Hoëpriester Asarja, met tagtig priestersoldate volg hom haastig na binne en is net betyds om te sien hoe hy voor die wierookaltaar met die wierookpan in sy hand staan. “Dit kom u nie toe om vir die Here wierookoffers te bring nie, Ussia!” roep Asarja ontsteld uit. Hy gaan staan by Ussia en kyk hom direk in die oë. “Om wierookoffers te bring, is die voorreg van die priesters, die nageslag van Aāron. Hulle is daartoe gewy. Gaan liewer uit die heiligdom uit. U magtig u dinge aan, en u sal daarvoor geen waardering kry van God die Here nie.” Diè woorde het egter geen impak op Ussia nie, inteendeel hy is briesend kwaad. Die vermetelheid om hom wat Ussia is te probeer keer om wierookoffers aan God te bring!! Hy begin teen hulle uitvaar, maar stop toe hy vrees in hulle oë sien wat niks met sy slegsê woorde te doen het nie. Die manier waarop hulle na hom staar laat hom senuweeagtig voel. “Melaatsheid,” roep Asarja uit, en Ussia word sonder teëstribbeling by die heiligdom uitgedrywe. Ussia is haastig om by die veiligheid van die paleis terug te kom. Hy vat aan sy voorkop waar die melaatsheid uitgebreek het, maar trek sy hand weer vinnig terug. Miskien is dit nie eers melaatsheid nie, dink hy hoopvol. Op daardie oomblik het hy nie besef hoe groot die impak was van die ramp waarmee God hom getref het nie. Melaats, en verban uit die huis van die Here moes hy vir die res van sy lewe in afsondering gaan woon. Sy seun Jotam het die paleis bestuur, en oor die mense van die land regeer.

Advertisements

5 thoughts on “Ussia

Gesels saam, asseblief!

Verskaf jou besonderhede hieronder of klik op 'n logo om in te teken:

WordPress.com Logo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by WordPress.com. Log Out /  Verander )

Google photo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Google. Log Out /  Verander )

Twitter picture

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Twitter. Log Out /  Verander )

Facebook photo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Facebook. Log Out /  Verander )

Connecting to %s