P, Q, R

Blog van A-Z

Petrus

Môre word Petrus voor die Joodse volk gebring om verhoor te word. Nadat Herodus vir Jakobus – een van die seuns van die donder, soos Jesus hom en sy broer op ‘n keer genoem het – met ‘n swaard laat onthoof, en gesien het hoeveel byval dit by die Jode gevind het, het hy Petrus gevange laat neem, en opdrag gegee dat hy deur vier afdelings van vier soldate elk bewaak moet word. Petrus heel bewus daarvan dat hy heel moontlik die volgende dag tot die dood veroordeel gaan word, lê rustig tussen twee soldate en slaap. Sy lewe behoort nie aan homself nie maar aan Jesus, en nie Herodus of die Joodse volk nie, maar God is in beheer. Die donker sel word meteens deur ‘n helder lig verlig, maar dit wek Petrus nie uit sy diep slaap nie. Iemand vat aan sy sy, deur die slaap maak hy sy oë oop, en sien ‘n engel voor hom staan. “Staan gou op,” sê die engel vir hom. Die boeie val van Petrus se hande af, maar hy beweeg nie. “Maak jou gordel vas, en trek jou skoene aan,” sê die engel. Soos ‘n outomaat gehoorsaam Petrus hom, en eers toe die engel vir hom sê om sy bokleed ook aan trek doen hy dit. “Volg my,” sê die engel. Soos ‘n slaapwandelaar stap Petrus agter die engel aan. Hulle stap verby die eerste, en die tweede wag sonder enige insidente, en toe hulle by die ysterdeur kom wat na die stad toe lei, gaan diè vanself oop. Met vinnige treë stap hulle straat af, en dan vou donkerte Petrus toe; hy is alleen – die engel het verdwyn. Petrus gaan staan en kyk verwonderd om hom rond. Daar waai ‘n ligte windjie, maar verder is alles stil, die stad slaap. Tot op hierdie oomblik het hy geglo hy sien ‘n gesig, en die gebeure van die laaste paar minute was nie werklik nie, maar nou besef hy dat die Here sy engel gestuur het om hom te bevry. Hy verspeel nie tyd nie, maar stap vinnig deur die nou straatjies na Maria – Johannes se ma – se huis toe. Dat daar gelowiges daar sal wees wat besig is om vir hom te bid, betwyfel hy glad nie. By die wit huisie aangekom, klop hy dringend aan die voordeur. “Wie is daar?” vra ‘n vrouestem van binne. “Dit is ek Petrus…” maar voordat hy verder kan praat hoor hy haar voetstappe wegbeweeg. Stemme praat deurmekaar, en dan roep iemand uit “Jy is mal!” Petrus klop weer, hierdie keer nog harder. Voetstappe kom nader, “Dit is sy gees,” sê iemand, en die deur word op ‘n skrefie oopgemaak. Petrus druk die deur wyer oop, en sien ‘n klomp verbaasde gesigte na hom staar. Met sy hand beduie hy vir hulle om stil te bly, en vertel hulle vinnig hoe die Here hom uit die tronk uitgelei het. “Vertel dit vir Jakobus, (Jesus se broer) en vir die ander gelowiges ook, maar ek sal nou moet vertrek.” Hy groet hulle, en stap die nag in.

Q

Geen verwysing.

Rispa

Haar trane het weke gelede al opgedroog. Aan die begin het sy geglo sy sal nooit weer ophou huil nie, maar trane het plek gemaak vir ‘n rou seer in haar binneste wat besig is om haar van binne te verteer. Vir weke sit sy nou al en kyk hoe die sewe liggame wat voor Gibea van Saul, opgehang is in die warm son verrot, en laat nie toe dat roofvoëls bedags, of roofdiere in die nag aan die lyke vreet nie. Twee van die liggame is diè van Armoni, en Mefiboset, haar twee seuns wat sy as koning Saul se byvrou, vir hom in die wêreld gebring het. Die ander vyf lyke is Saul se kleinseuns wat sy oudste dogter Merab by Adriël gehad het. Rispa hou die roofvoëls wat in die lug ronddraai fyn dop, wanneer hulle te naby kom spring sy op en verjaag hulle, dan gaan sit sy weer op die rots waaroor sy rouklere oopgegooi het. Vir haar twee seuns om te sterf soos hulle gesterf het was hartverskeurend; sy het geen beheer gehad oor die bevel van koning Dawid dat haar seuns, en Merab se vyf seuns aan die Gibeoniete uitgelewer moet word om doodgemaak, en in Gibea opgehang te word nie. Wat sy wel kon verhoed is dat haar seuns se liggame verskeur en opgevreet word. Dit word as die mees skandelik en vernederendste dood gesien, en sy wat Rispa is gaan haar seuns die vernedering spaar. Nee, almal moet sien dat haar seuns nie vir hulle eie sonde nie, maar vir diè van Saul hier hang. Sy sal nie rus voordat hulle ordentlik begrawe word nie. ‘n Galbitter smaak kom sit in haar mond toe sy aan Saul dink. Hoe geeërd het sy nie gevoel toe hy haar skoonheid raakgesien, en haar as byvrou geneem het nie. Die twee seuns wat sy vir hom in die wêreld gebring het, het haar beker van geluk laat oorloop, en sy het al die liefde in haar hart op hulle uitgestort. Min het sy toe geweet hoeveel smart daar vir haar in haar ouderdom wag. Rispa laat sak haar kop in haar hande, “Saul,” prewel sy “alles hierdie is jou skuld, jou skuld, die nagevolge van jou skewe dade. Hoekom het jy die verbond wat Israel met die Gideoniete gesluit het verbreek, en van hulle doodgemaak?” Rispa verwag geen antwoord nie; Saul is al jare gelede oorlede en vergelding vir sy misdade het nou op sy nageslag neergekom. As hierdie driejaar lange droogte breek, sal Israel weet God het vergewe. Rispa rig haar gesig na bo en prewel ‘n woordelose gebed. So het sy oor die liggame bly waak totdat net die bene oorgebly het. Koning Dawid het daarvan gehoor; Hy het Saul, en Jonatan se bene van Gilead laat haal, en saam met die bene van Rispa, en Merab se seuns na Sela in Benjamin laat bring, waar hulle in Kis, Saul se pa se graf begrawe is.

 

11 thoughts on “P, Q, R

      1. Moet die tannie nie te skeef aankyk nie. My man staan mos in middle van nag op, dus gaan slaap hy maklik 8uur. Vind in laaste tyd vra dit nie veel nie of ek spring ook sommer dan in die bed. Staan definitief nie 5 uur op nie!!!

       Liked by 1 person

  1. Dankie. Hulle voel vir my ook nou meer bekend 🙂 Maar moet bysê om veral in die OT rond te grawe is ‘n ander ding. Was gister besig om oor Rispa te skrywe toe ek ewe skielik onder ‘n ontsettende besef van God se grootheid gekom het…. en op daardie oomblik was ek werklik bang. Dankie tog vir Jesus ons Middelaar.

   Like

Gesels saam, asseblief!

Verskaf jou besonderhede hieronder of klik op 'n logo om in te teken:

WordPress.com Logo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by WordPress.com. Log Out /  Verander )

Google photo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Google. Log Out /  Verander )

Twitter picture

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Twitter. Log Out /  Verander )

Facebook photo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Facebook. Log Out /  Verander )

Connecting to %s