Sê jy ‘ja’ of sê jy nee?

Volgens die boek, “Boundaries”, leer ons soms vir ons kinders, om die regte redes, verkeerde grense aan. As voorbeeld, ‘n jonger seun word deur sy ouer sussies geboelie, seergemaak, verinneweer, maar hy mag homself nie verdedig nie, want seuns mag nie aan meisies slaan nie.

“When parents teach children that setting boundaries or saying no is bad, they are teaching them that others can do with them as they wish.”

Só stuur ouers dan hul kinders sonder selfbeskerming die wêreld in, waar hul misbruik en gemanipuleer kan word.

Ons móét ons kinders leer om met vrymoedigheid én op ‘n ordentlike manier ‘nee’ te sê, om watter rede ook al.

Deur nie nee te kan sê vir verkeerde goed nie, kan jy later ook nie meer verkeerde goed herken nie.

Hierdie onvermoë om nee te sê, manifesteer op verskillende maniere: Jy’s bang om ander se gevoelens seer te maak; Vrees verwerping; Vrees straf; Bang jy word ‘n grap van gemaak; Bang jy’s onchristelik in jou optrede; Bang vir jou eie, superstreng gewete.

God verwag van ons om goed te wees vir ander mense, maar Hy verwag ook van ons om onsself te beskerm sodat ander nie misbruik maak van ons goedheid nie. Balans.

Hoe verder ek aan hierdie boek lees, hoe meer besef ek dat dit ‘n boek is vir ELKE PERSOON om te lees. Ek glo almal sal iets hieruit leer.

Groetnis
Toorts

Ek lys al die boeke wat ek bespreek, by PINTEREST.

Ons Faceboekblad

Advertisements

About Toortsie

'n Flitsliggie wat oral inskyn, ook waar dit soms ongemaklik is... A Toortsie is a small flashlight, like a torch.
This entry was posted in Boeke en flieks, Motivering en Bemoediging, Opheffingswerk; Opvoeding. Bookmark the permalink.

11 Responses to Sê jy ‘ja’ of sê jy nee?

 1. seegogga sê:

  Ai hoekom het ons nie jarrre gelede al so ‘n boek gehad ni ? Ek dink ons oordrewe Christelike nederigheid het al tot baie trane gelei omdat veral vroue nooit geleer het om hulle voet neer te sit as iemand hulle afkraak of sleg behandel nie.

  Liked by 1 person

 2. klippie sê:

  Dis so waar, Seegogga. En ten spyte van al die kennis wat mense deesdae tot hul beskikking het, leer baie mense steeds hul kinders om gesien en nie gehoor te word nie.

  Like

  • Toortsie sê:

   My kinders sê hulle is so grootgemaak, tog weet ek ek het vir hulle ruimte gegee. Ek glo daar moet ‘n balans wees. Kinders moet steeds respek vir volwassenes in volwasse geselskap hê en nie die geselskap oorneem nie, tog is hulle mening ook welkom.

   Liked by 1 person

 3. Ek is beslis ie een ‘wa die ander wang draai ‘ nie…wel nie letterlik nie. Met my seunsname het ek so te sê as Boelie uitgedraai op Laerskool totdat my Pa my eendag eenkant toe gevat het en daai NEE-ding verduidellik het. Slim Omie gewees daai. Vandag ontmoet ek die kinders van my vriendin. My oe pop amper uit toe ek sien hoe sy met ‘n 3 en 6 jarige ‘onderhandel’ en pleit. Miskien moet ek so slimboek vir haar aanskaf…

  Like

 4. Ja sug! Die boerevolk het maar ‘n hele paar foute gemaak …

  Like

 5. bosveld215 sê:

  Dis baie goeie raad. Dankie.

  Like

Gesels saam, asseblief!

Verskaf jou besonderhede hieronder of klik op 'n logo om in te teken:

WordPress.com Logo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by WordPress.com. Log Out / Verander )

Twitter picture

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Twitter. Log Out / Verander )

Facebook photo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Facebook. Log Out / Verander )

Google+ photo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Google+. Log Out / Verander )

Connecting to %s