Draai die bygeloof nek-om

Scrapydo se toeka-tokkel: Geloof/bygeloof.

Foto geleen van Pinterest
Foto geleen van Pinterest

Die spieël val uit my hand, en breek in stukkies op die vloer.  Stemme uit my kindertyd fluister; “Jy het sopas jou geluk gebreek, sewe ongelukkige jare lê voor jou deur.”  Ek skud my kop; “oumensstories,” mompel ek, maar ‘n onrustige gevoel kom lê op my hart.  Sou ek hierdie bygeloof omhels, beteken dit ek maak dit myne, en stem saam dat daar vir my sewe ongelukkige jare voorlê.  Dit is so goed ek gee die sleutels van my huis vir ‘n dief, en nooi hom om homself te help.  Net daar draai ek die bygeloof nekom.

Ek vra myself; “Hoe kon my voorouers met hulle liefde vir God en Sy Woord, plek gemaak het vir al hierdie bygelowe?”  Wie het besluit as jy ‘n spieël breek, of jy loop onderdeur ‘n leer, of ‘n swart kat loop oor jou pad, beteken dit ongelukkigheid.  Sou ek my kombuisvloer in die aand uitvee – en ek vee die vuilgoed by die agterdeur uit – het ek sopas my huislike geluk uitgevee.  Rêgtig?  Wie het so besluit.

Die woord vuilgoed het my nou aan ‘n insident laat dink; dit het niks met bygeloof te doen nie maar die prentjie van Ken wat ek by die agterdeur uitvee, was nou so duidelik dat ek dit sommer met julle deel.  Ken kom een oggend van die werk af, net toe hy oor my buk om my te soen, stop die vuilgoedtrok voor in die straat.  Deur die slaap mompel ek; “Die vuilgoed is hier.”  “O, baie dankie,” sê hy, “nou weet ek presies wat jy van my dink.”

Terug na bygelowe, en meer.  Iemand kon jou laat toor as hulle van jou hare of naels in die hande kry.  Blykbaar was daar mense wat hulle griewe op diè manier uitsorteer het.  My ma het vertel van ‘n vriendin uit haar jongmeisiedae wie ‘n sweer in haar sy ontwikkel het.  Die sweer het al groter geword, en so gestink dat niemand naby haar kon kom nie.  Geen medisyne wou help nie, en na heelwat lyding is ‘n toordokter laat kom om te sien of sy nie miskien getoor is nie.  En ja, daar begrawe in die sand onder die voordeurtrappie ontdek hulle ‘n sakkie met o.a van haar hare en naels in.  Soos die storie loop het sy ‘n kêrel gehad waarop ‘n ander meisie dolverlief was.  Sy het hom probeer afvry, maar toe sy dit nie kon regkry nie, toordokter toe gegaan vir hulp.  Die stinkende sweer was die gevolg. Die sakkie is verwyder, die sweer het gesond geword, maar ek het nooit gehoor of die kêrel weer teruggekom het nie.

Voeg by hierdie heksebrouery van bygelowe, toordery, goëlery, waarsêery, nog ‘n goeie dosis spookstories, en jy het ‘n goeie begrip van ons kinderdae.

21 thoughts on “Draai die bygeloof nek-om

 1. Die vuilgoed by die agterdeur uitvee, dis die eerste keer dat ek daarvan hoor.

  Ek moet saam met jou stem, sodra mens ‘n bygeloof jou eie maak sit dit in jou kop vas en mens kyk sommer uit vir die res. Soos daai ongeluk wat in driee gebeur.

  Dan praat ons nie eers van boererate nie! 😉

  Like

  1. Yep, sou jy in die aand jou kombuisvloer uitvee, moes jy die vuilgoed in ‘n hoekie van die kombuis los tot die volgende oggend. Daglig het blykbaar nie ‘n invloed op die huwelik gehad nie 😉
   En dan nog al daardie boererate!!! Ons is met knoffel aan ‘n tou om jou nek skooltoe in die winter. Vir die bors 😯

   Like

 2. Nou het ek lekker gelees van al daardie ou bygelowe wat ek vergeet het. Die spieël, swart kat, was voor in die ry. Ek sien toe die twee weke wat die Japanese student hier was het sy die groot staan spieël muur toe gedraai en die klain spieëltjie plat op kas neergelê. Daardie naels en hare is ook baie bekend. Baie dankie vir jou bydrae dit was lekker om te lees en te onthou

  Like

  1. Bygelowe lewe sekerlik nog voort in ander kulture. Wonder watse rol die spieël vir jou student speel? Was dit rondomtaliedraai het sy sekerlik gevra…. sy sê mos sy is te nuuskierig 😆

   Like

   1. Jong ek en my suster verskil nogal hemelsbreed. Ek is maar n eenkennige mens. Ek is altyd spyt na die tyd as ek nie meer uitgevra het nie. Dis maar egter hoe ek is. Kan myself soms sommer skop! Noudat die jare al ver trek sien ek presies hoe ek my lewe lank was, skugter en in my dop gekruip.

    Like

    1. Ek het ‘n vriendin wat presies dieselfde sê. Die ouderdom maak voorwaar ‘n mens se oë oop vir dinge. Hoekom wysheid eers met grysheid kom gaan my verstand te bowe.

     Like

    1. Ag Hester, hoe kyk jy die ding sommer uit ‘n ander rigting uit 😆 Nou toe, daar het ons uiteindelik ‘n rede om dankbaar te wees vir kragonderbrekings!!! Kan die kinders ‘n smakie van ons kinderlewe gee 😉

     Liked by 2 people

 3. Hiehie – lekker gelag oor jou en Ken se vuilgoed-storie.
  Ek het al baie gewonder oor al hierdie toordokter dinge. Vir my is dit snaaks dat sekere reënboogmense met een voet in kerk kan leef en ander in die okkulte.

  Like

  1. Ek het ook nadat ek tot berkering gekom het my kop begin krap oor al hierdie dinge. Nee, nog voor my bekering toe ons in die huis met die lopende “iets” gebly het, het ek al vir my ma gesê om ‘n perdeskoen voor die deur te hang is bog. Weet nie waar die oumense aan al die goed gekom het nie.

   Liked by 1 person

Gesels saam, asseblief!

Verskaf jou besonderhede hieronder of klik op 'n logo om in te teken:

WordPress.com Logo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by WordPress.com. Log Out /  Verander )

Twitter picture

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Twitter. Log Out /  Verander )

Facebook photo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Facebook. Log Out /  Verander )

Connecting to %s